Gminna Olimpiada Wiedzy o Gospodarstwie Domowym Przedsiębiorczości i Ekologii w Chlebczynie
- Szczegóły
- Nadrzędna kategoria: Aktualności
- Utworzono: 29 styczeń 2016
- Wioletta Zawadka
28 stycznia w Chlebczynie odbyła się Gminna Olimpiada Wiedzy o Gospodarstwie Domowym Przedsiębiorczości i Ekologii, której organizatorem był Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego oddział w Siedlcach.
Koordynatorką Olimpiady była reprezentująca Powiatowy Zespół Doradczy w Łosicach Wiesława Malczewska. Panie z Chlebczyna, głównie członkinie Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały lokal i naszykowały masę smakowitości, którymi częstowały gości. Jak zwykle wykazały się dużą inwencją, zgraniem i poświęceniem, za co otrzymały od MODR-u stosowne podziękowanie.
Olimpiada składała się z testu wiedzy o gospodarstwie domowym przedsiębiorczości i ekologii oraz konkursu kulinarnego. Zjechało się na nią z całej gminy Sarnaki kilkadziesiąt pań. Pani Malczewska powołała dwie komisje, które miały oceniać wiedzę oraz potrawy przygotowane przez uczestniczki Olimpiady.
Motywem wiodącym konkursu kulinarnego było „Mleko i jego przetwory”. Jurorami w konkursie kulinarnym zostali Maria Sudnik - Kierownik Wydziału Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki MODR Oddział w Siedlcach – przewodnicząca komisji, Marian Rzedzicki kierownik zespołu doradczego w Łosicach, reprezentujący lokalne władze: wójt gminy Sarnaki Andrzej Lipka, przewodnicząca Rady Gminy Małgorzata Korbut, Marian Bronisz - radny gminy Sarnaki, występujący też w roli przedsiębiorcy i sponsora imprezy oraz właścicielka gospodarstwa sadowniczego Alina Paluch, która jako „wygrana” Olimpiady w roku ubiegłym nie mogła brać udziału w zmaganiach uczestniczek. Oceniano smak, oryginalność i estetykę podania. Wygranymi nie były w tym przypadku fizyczne osoby, a stowarzyszenia lub wsie, które panie reprezentowały.
Wyniki konkursu kulinarnego:
- I miejsce - rolada z sera podpuszczkowego na ostro, przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich Borsuk. Przydały się warsztaty serowarskie, które zorganizowano w świetlicy w Borsukach,
- II miejsce – mało, że smaczny, ale też i piękny truskawkowy tort naleśnikowy który wykonały członkinie KGW Chlebczyn,
- III miejsce - ser podpuszczkowy wędzony z sołectwa Hołowczyce.
Komisja wyróżniła też za oryginalność "placki rzewuskie z serem" przygotowane – jakżeby inaczej - przez KGW z Rzewuszek.
W konkursie teoretycznym poziom był – podobnie jak w kulinarnym – bardzo wyrównany i panie z największą ilością punktów musiały wziąć udział w dogrywce. Ostatecznie największą wiedzą wykazały się panie:
- Elżbieta Rypina z Nowych Litewnik, która zajęła I miejsce,
- Zofia Jóźwiak z Chlebczyna, laureatka II miejsca,
- Elżbieta Jakoniuk z Zabuża, która przegrała o przysłowiowy „włos” i zajęła III miejsce.
W części artystycznej wystąpili: zespół ludowy Zakrze Śpiewa i Filip Krzyżanowski z Chlebczyna. Ks. Paweł Grzeszek z grupą sarnackich gimnazjalistów przygotowali Jasełka, które zaprezentowali zebranym.
Organizatorów wsparli lokalni przedsiębiorcy, m.in.: wspomniany już pan Bronisz, Mieczysław Korowajczuk, Grażyna Obrępalska. Mleczarnie „POLSER” z Siemiatycz i „LAKTOPOL” z Łosic podarowały koszyki swoich wyrobów. Podziękowanie za stałą pomoc w organizacji imprezy otrzymał też Wójt.